ÎNTREBĂRI FRECVENTE

pentru părinți și copii

Părinți

Ce este o electroencefalograma (EEG) pentru copii?

O electroencefalogramă (EEG) este un test care măsoară activitatea electrică din creier (undele cerebrale). Mici discuri metalice cu fire subțiri (electrozi) sunt plasate pe scalp, iar apoi trimit semnale către un computer pentru a înregistra rezultatele.  Electrozii nu sunt dureroși pentru copilul dumneavoastră.

De ce ar putea un copil să aibă nevoie de un EEG?

Majoritatea EEG-urilor sunt prescrise pentru copiii care au întârzieri inexplicabile în dezvoltare sau care se confruntă cu simptome precum pierderea conștiinței, mișcări anormale sau comportament anormal. Un EEG poate ajuta la determinarea cauzelor simptomelor: dacă convulsiile sau alte afecțiuni ale creierului cauzează simptomele.

Sunt EEG-urile sigure pentru copii?

Majoritatea procedurilor medicale presupun un anumit risc, dar EEG, care au fost folosite de aproape un secol, sunt foarte sigure. Copiii care sunt deja predispuși la convulsii le au ocazional în timpul testului, dar personalul clinic este gata să răspundă imediat dacă apare o convulsie. Electrozii plasați pe piele sunt pasivi și înregistrează doar activitatea; nu stimulează creierul și nu prezintă niciun risc de șoc. EEG-ul necesită ca un copil să fie nemișcat și calm, ceea ce poate fi o provocare, dar nicio parte a unui EEG nu doare.

Care sunt riscurile unui EEG pentru un copil?

În cazuri rare, la un copil cu o tulburare de convulsii, de exemplu, hiperventilația sau luminile intermitente pot provoca convulsii în timpul EEG. Dacă o fac, acest lucru poate oferi neurologilor informații importante despre unde în creier începe o convulsie, cum se răspândește și despre ce fel de convulsii este. Dacă copilul dumneavoastră face o convulsie, furnizorul de asistență medicală o va trata imediat.

Ce se întâmplă în timpul unui EEG?

Părinții sunt bineveniți să se alăture copiilor lor în sala EEG. Și copiii sunt încurajați să își aducă o pernă reconfortantă, o pătură sau un animal de pluș, dacă îi va ajuta să se simtă mai relaxați și ca acasă.

 

În timpul unui EEG, activitatea electrică a creierului unui pacient este reprezentată pe un grafic în timp și este înregistrată digital.

Tehnicianul EEG poate, de asemenea, să înregistreze videoclipuri cu activitatea fizică a unui copil în timpul testului, astfel încât să poată fi corelate cu citirile undelor cerebrale, adăugând straturi mai profunde de informații utile.

Cum decurge testarea propriu zisă?

Odată ce copilul se instalează, tehnicianul EEG își măsoară capul și face mici urme pe scalp cu un marker lavabil. Acestea indică locul unde urmează să fie plasate autocolantele care țin electrozii.

Tehnicianul curăță fiecare zonă marcată de pe scalp cu o loțiune groasă pentru a se asigura că autocolantele de mărimea unui nasturi aderă bine pe piele. Tehnicianul atașează autocolantele cu o pastă lipicioasă și apoi conectează un fir (electrod) la fiecare autocolant. Firele transportă informații despre activitatea electrică a creierului către aparatul EEG.

Când începe testul, Copilului i se va cere să stea în șezut sau să stea întins cât mai nemișcat și uneori să respire rapid (hiperventileze), să se uite la lumini intermitente sau să încerce să doarmă.

Ce se întâmplă după un EEG pentru un copil?

Odată terminat testul, tehnicianul îndepărtează electrozii și spală lipiciul cu apă caldă și o cârpă de spălat. Dacă puțin adeziv nu se desprinde, poate fi necesar să spălați părul copilului acasă. Întrebați tehnicianul care este cel mai bun mod de a îndepărta lipiciul fără a provoca disconfort. Apoi copilul dumneavoastră poate reveni la rutina normală.

 Informați furnizorul de asistență medicală al copilului dumneavoastră dacă simptomele sau convulsiile se agravează după test.

Care sunt diferitele tipuri de EEG?

EEG-urile în ambulatoriu durează intre 30 si 180 de minute, timp în care un copil trebuie să rămână nemișcat și liniștit. Un tehnician poate ajuta copilul să încerce să adoarmă la un moment dat în timpul testului și poate conduce câteva activități simple, cum ar fi câteva minute de respirație profundă și/sau o perioadă scurtă de vizionare a unei lumini stroboscopice. Aceste activități evocă răspunsuri undele cerebrale care ajută la diagnosticare.

 

EEG-urile la domiciliu pot ajuta la obținerea a și mai multor informații despre creierul unui copil în timp ce copilul trece prin rutine zilnice în confortul casei. Electrozii sunt lipiți pe scalpul copilului și sunt atașați la un dispozitiv de înregistrare pe care copilul îl poartă într-un rucsac. Pentru a obține și mai multe informații despre relația dintre activitatea creierului unui copil și mișcările sale, o cameră video poate fi trimisă acasă, de asemenea. EEG-urile la domiciliu durează intre 6 si 12 ore.

Cum îmi pregătesc copilul pentru un EEG?

Cu o noapte înainte de EEG, spălați părul copilului pentru a îndepărta orice ulei sau produse de păr. Pentru ca tehnicienii să poată atașa corect electrozii pe scalp, nu utilizați fixativ, ulei sau gel după spălarea părului unui copil. Îndepărtați orice extensie de păr și nu împletiți și nu puneți părul sus; acestea pot interfera cu plasarea electrozilor.

Un copil nu ar trebui să postească înainte de un EEG; glicemia scăzută poate influența rezultatele. Urmați toate instrucțiunile despre când un copil poate mânca înainte de a face un EEG.

Este important ca un copil să fie somnoros în timpul testului, așa că nu-l lăsați să bea suc, cafea sau ceai cu cofeină în ziua EEG și urmați îndeaproape toate instrucțiunile despre menținerea copilului treaz cu o noapte înainte.

Copii

Doare?

Nu. Unii copii ar putea considera procedura enervantă, iritantă, dar nu doare.

Îmi tund părul?

Nu. Electrozii metalici se pun pe scalp între firele de păr.

Voi fi înțepat?

Nu. S-ar putea să vi se administreze un medicament pentru a vă face somnoros, dar nu vor fi implicate ace.

Voi simți un șoc electric?

Nu. Discurile de metal înregistrează electricitatea provenită din creier, dar tu nu simți asta.

Există efecte secundare?

Nu. După finalizarea înregistrării, te vei simți la fel ca și înainte.

Îmi poate citi mintea?

Nu. Gândurile tale sunt private și nu pot fi descoperite de acest test.

Cum procedez?

w

Sun sau chat

Ne contactați la telefon, pe email sau pe chat

Stabilesc programarea

Stabilim cel mai bun interval

Are loc prima sedinta!

Vă așteptăm cu aparatele pregătite!

Contact

Puneți întrebări sau stabiliți o progrmare. Pentru urgențe sunați la 112 sau mergeți la cel mai apropiat spital.

ASOCIAȚIA COPILUL –  DARUL NEPREȚUIT AL VIEȚII

CABINET NEUROLOGIE PEDIATRICĂ

0771 709 494

B-dul Bucurestii Noi nr 50A, tronson B, mezaninul Clinicii Asymed, cabinet nr 4, sect 1, București

Cabinetneuropediatrie@gmail.com